Pensiunea Passiflora Bucovina

Cetatea de Scaun a Sucevei

Amplasata pe un pinten de deal, în partea de est a municipiului Suceava. Construita în timpul lui Petru I Musat (1375-1391). Construcţia iniţială, “fortul musatin”, are plan rectangular, prevăzuta la capete şi la mijlocul fiecărei laturi cu turnuri de apărare de forma pătrată.

În timpul lui Alexandru cel Bun (1400-1432), în fata porţii se construieste un zid de protecţie şi se pavează curtea interioara.
Din porunca lui Ştefan cel Mare (1457-1504), cetatea este puternic fortificata prin construirea unui zid incinta ce înconjoară vechiul fort. Zidul a fost construit în doua etape: înainte de 1476 s-a ridicat o “perdea” de ziduri cu grosimea de 1,5 m, având la capete turnuri de apărare, de forma pătrată şi o înălţime de aproximativ 15 m. Vechea intrare a fost zidita şi s-a construit o noua intrare, pe latura de sud, accesul în cetate făcându-se pe un pod, parte fix, parte mobil. Înainte de 1497 s-a construit a doua “perdea” de ziduri cu grosimea de cca. 2 m, având turnuri de apărare lipite de zid. Cetatea era înconjurată pe trei laturi, est, sud, vest, de un sanţ de apărare foarte lat.

În interiorul curţii se aflau încăperile domnitorului şi familiei sale, ale slujitorilor domnesti, ale ostasilor, depozite pentru alimente şi muniţii, camere de garda, un paraclis cu pereţii pictaţi, sala sfatului domnesc.
În cetate funcţiona monetăria Moldovei.

Cetatea este atestată documentar la 10 februarie 1388.

Lasa un raspuns